fredag 23 juli 2010

Rika barn leka bäst

Jag är inte bara politiker, jag spelar amatörteater också. Med betoning på amatör. I Gustavsbergs Scenstudion håller vi på att repeterar en pjäs av Carin Mannheimer, ”Rika barna leka bäst”. Det är en samhällskritisk fars om kris, kvinnor och vår samtid. Premiär är den 15 oktober 2010, håll gärna ögon öppna om den. Titeln leder mig osökt in på det nyligen avklarade bröllopet där en ung man gör en klassresa som heter duga. Från att vara en vanlig ”snubbe” till att bli prins. Det är så grodorna blir gröna av avund. Frågan är bara om han vet vad han gjort? Eller tror han verkligen att en gyminstruktör någonsin kan bli accepterad i ett hov?

Frågan hänger i luften och jag vet av egen erfarenhet hur det kan vara att umgås i överklassen. Kul och intressant kille, är lätt av vara. Och visst är det pittoreskt för dem att umgås med någon ”vanlig” en stund. Tyvärr går sådant över och du kommer aldrig att bli något annat än ”den där” i deras kretsar. Så jag tycker faktiskt synd om karln, som republikan jag är. Vi får väl se hur det går med kungahus och tronföljd i framtiden. Fast nog är det på ytan ett kap att hitta en tjej som erbjuder såväl; ”apa, häst och villa och med en kappsäck full av pengar”, som det heter i visan. Kanske är det bästa sättet att ordna jobb och bostad nu för tiden i gamla Sverige.

Nyspråk ligger också i tiden. På det viset var George Orwell verkligen framsynt i sin bok ”1984”. Med helt nya ord kan verkligheten förvrängas till oigenkännlig het. I Värmdö kommunfullmäktige blir också det allt vanligare. Ta bara kommunalrådet för skolfrågornas omskrivning av att slå sönder en bra stödverksamhet för de mest utsatta eleverna i skolan. Det nämner han som en; ”inkluderingstanke.” Eller när 53 miljoner i besparingar på skolan kallas för; ”anpassningsdel” och den förödande omställningen till ett köp-sälj system för en; ”valfrihetstanke”!

Almedalsveckan bjöd också en del dramatik. Elddopet för (S)-ledaren föll ju väl ut och så blev vi av med ytterligare en skitminister, för att använda nyspråk. Valrörelsen 2010 går in i sin slutspurt och det ska bli spännande. För egen del ska jag göra allt för ett makskifte i Värmdö, landstiget och riksdagen. Det behövs även om inte alla ännu märkt hur farlig väg den nya politiken slagit in på. Enligt undersökningar är tydligen många fortfarande lite rusiga över mer pengar i plånboken och märker inte hur vi i grunden och smygande håller på att idémässigt ändra spelreglerna för umgänget i Sverige. Den enkla lilla frågan om vi ska låta var och en klara sig själv eller om vi ska ta hand om varandra, är nog så viktigt att fundera över när vi lägger röstsedeln i valurnan den 19 september. Det går faktiskt att kombinera enskild frihet med gemensamma läsningar. För det använder jag gärna ordet jämlikhet. Eller som vi säger; alla ska med! Den politiken har inte (M) lyckats erövra, där sätter ideologin tydligen stopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar