måndag 3 januari 2011

Förväntningarnas år

Förhoppningsfullt börjar jag se in i 2011. Valåret 2010 är över, och att vi Socialdemokrater förlorade det är nu oomtvistat. Av eftervalsdebatten att döma var det tydligen inte någon som egentligen trodde på en S-valseger. Vi förlorade också Värmdövalet, och även om det fanns ljusglimtar i all bedrövelse, är förlusten ett faktum. Frågan är nu vad som behöver göras och av vilka? Valanalysen gav visserligen några rekommendationer, men räcker det? Särskilt mot bakgrunden av att det mellan raderna finns en svidande kritik mot dem som hade ansvaret före, under och efter valrörelsen.

Socialdemokraterna i Värmdö har tappat röstandelar sedan valet 1985. visst kan vi glädja oss åt goda siffror i skillnaden mellan kommunval och riksdagsval. Men det hjälper föga när vi fortsätter att tappa andelar. En trend som tyvärr håller i sig, trots att vi i Värmdö prövat både nya ledare och nya strategier genom åren. Förmodligen behövs helt andra grepp. Vi behöver få tillbaka glöden i det politiska arbetet. Inte minst nu när vi ser hur de styrande i Värmdö (Värmdökoalitionen M-FP-KD-MP) väljer en håglös förvaltarroll.

Socialdemokraterna är ett parti, en rörelse, som trivs bäst bland många människor. Främst därför att det ger kraft och dynamik i mötet människor emellan. Jag tror därför att nyckeln till engagemang och styrka ligger i att vi träffas mer oftare. Vi behöver lägga betydligt mer tid till möten, samtal och debatt. Låt oss börja med det nya S-politiska lag vi nu valt till kommunala uppdrag. Låt oss tillsammans formulera färdvägen till ett bättre Värmdö, län och land. Ibland kan det vara svårt att hinna med och alla kan inte vara med på allt. Men om våra möten och träffar blir meningsfulla, inspirerande och trevliga blir det lustfyllt att delta och prioritera dem.

Vill du vara med? Jag ställer frågan också i egenskap av valberedningens ordförande för Socialdemokraterna i Värmdö. För även om vi har en motsvarande situation i hela partiet så tror jag att just vi i Värmdö har en unik chans att bygga något riktigt bra från grunden. Förmågan och insikten finns, det vet jag. Men hur är det med viljan och lusten? På årsmötet i mars 2011 ska en ny lokal partistyrelse för Värmdö väljas liksom en gruppledning för det politiska arbetet i kommunen. Låt oss göra en bra process av det och tydligt se kopplingen mellan uppdrag och uppgift.

Kanske kan vi tidigt hålla en nomineringskonferens där vi börjar med att granska det politiska och organisatoriska uppdraget för alla i parti- och gruppstyrelserna. Hur vi vill att ledarskapet ska utformas. Ska det vara en eller flera personer i den politiska ledningen? Det kan vara bra att reda ut liksom att vi tydliggör förväntningarna på varandra.

Det finns en Facebook-grupp som diskuterar hur Socialdemokraterna i Stockholms län (partidistriktet) bör se på dessa frågor inför S-kongressen i mars. Efter att ha läst många av inläggen ser jag hur svårt det är att vara konkret i dessa frågor. Många vet tydligen vad felen är men få vill beskriva lösningarna, än mindre vem eller vilka som har de nödvändiga egenskaperna som efterlyses. Försök själv får du se. Gör en lista på vad som behöver göras och vilka som kan vara lämpliga för det! Ingen lätt uppgift, men väl så nyttig övning och den behövs! För det är viktigt att du bryr dig och att du gör din röst hörd. Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar