onsdag 21 april 2010

Vart leder konkurrensen

Det verkar som om verkligheten kommer ikapp. Flera granskningar i media är på gång kring fiffel och fusk i bygg- och entreprenörsvärlden. Är det inte rena bluff fakturor så är det rejält saltade räkningar och andra oegentligheter. Till det kan läggas en del dåligt utförda artbeten också. Men mest märkligt är att så få reagerar, särskilt om det handlar om skattepengar. Att lugga samhället syns vara en merit. Därför ser jag med viss förfäran på att just Värmdö kommun ska gå in än fler affärer med privata utförare.

Samtidigt talar politiker, av olika färg, om att konkurrens är så himla bra. Inte minst i mitt eget parti. Men min enkla undran är, bra för vad då? Vi kan ju tydligt se att offentligt finansierad verksamhet ofta har en högre kostnad just därför att det offentliga är måna om kvalitet och att de som jobbar i verksamheterna mår bra. Att de har justa villkor och bra arbetsförhållanden. När så den privata aktören kommer in och omvandlar verksamheterna till vinstgivare går det nästan alltid ut över kvalitén och arbetsvillkoren eller bemanningen i sig. Min slutsats är att vi bara lurar oss själva. Allt tal om att du som medborgare ska bestämma själv genom att välja utförare är bara ideologiska teorier. Eller som vi kallade det förr – blå dunster.

Det är du som ska bestämma, inte politikerna är budskapet. Men hur blir det i praktiken? Ofta är det så att ingen bestämmer och nya utrymmen öppnas för fiffel, fusk och dåligt utförda jobb. Eller har du hört någon som tar ansvar för att en beställd tjänst inte blir bra utförd? Nej, istället skyller alla på alla. Ett exempel på detta fenomen är debaclet om Värmdöskolornas resultat. Här råder nu fullt krig emellan de olika aktörerna istället för att de konstruktivt samverkar kring elevernas bästa. För visst är det märkligt att kommunen får beröm för att snabbt höja sina ”meritvärden” samtidigt som en annan tjänsteman, nu också påhejad av den styrande Alliansen, anklagra skolorna för fusk.

Ibland är det svårt att hänga med i svängarna. Min slutsats blir därför att offentlig verksamhet inte ska låtsas vara något annat än den är. Den måste få utvecklas på sina egna meriter i nära samverkan med sina medborgare som ska ha både insyn och medbestämmande. Jag tror det är en bättre väg än att göra det offentliga privat och medborgarna till kunder. Det kan faktiskt bli väldigt tokigt, som när ett av våra kommunala bolag på fullt allvar umgås med planerna att i marknadsföringssyfte dela ut en present till det kungliga brudparet!

Det blir lätt kortslutning när en offentlig utförare ska leka marknad, dessutom med en annan offentlig verksamhet. Intressant var att samma dag hade radions utmärkta program P1 ett resonemang om det förmodligen är en ren myt att Kungahuset alls har någon påverkan av affärstransaktioner. Och om så vore, hur seriös är en sådan affärstransaktion. Min enda tröst är att det snart är val…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar